Vremea frumoasa de afara te imbie la o iesire la gratar? Atentie mare, pentru ca poti face greseli care sa te trimita direct in spital! Specialistii publicatiei eatright.org, din cadrul Academiei de Nutritie si Dieta din America, ne spun care sunt acestea si cum sa ne ferim de imbolnaviri!
Nu cureti lada frigorifica
De-a lungul timpului, lada frigorifica se poate murdari cu resturi alimentare sau se poate pata cu zeama care se scurge din carne. Daca nu o speli si o dezinfectezi periodic, este foarte posibil ca germenii si bacteriile din interior sa contamineze mancarea pe care vrei sa o consumi la picnic. In acelasi timp, este recomandat ca alimentele sa fie impachetate in pungi alimentare si apoi depozitate la rece, in lada frigorifica.
Nu depozitezi corect mancarea in lada frigorifica
Daca nu folosesti corect lada frigorifica, este foarte posibil ca alimentele sa se altereze, mai ales carnea si produsele din carne. Lada frigorifica se tine la umbra, cu capacul inchis iar alimentele pe care le pastrezi in interior trebuie sa fie acoperite cu pungi cu gheata. Cand transporti lada frigorifica cu masina, aceasta nu trebuie tinuta in portbagaj, ci in habitaclu. Atentie! In timpul transportului, foloseste aerul conditionat! Daca este posibil, congeleaza alimentele inainte de a le introduce in lada frigorifica. De asemenea, trebuie sa verifici temperatura din interior cu un termometru de bucatarie.
Spala cu atentie legumele si fructele
Legumele si fructele trebuie sa fie spalate bine acasa. La iarba verde nu avem suficienta apa si nu le putem spala corect. Nu folosi apa plata pe care ai cumparat-o pentru baut. Legumele si fructele trebuie spalate sub jet puternic de apa pentru a indeparta toti microbii. Daca folosesti apa pentru baut vei face economie la ea si nu vei spala alimentele corect.
Folosesti aceeasi geanta pentru toata mancarea
Mare atentie la contaminarea incrucisata! Nu depozita mancarea, la gramada, in aceeasi lada frigorifica! Zeama care se scurge din carnea proaspata poate infesta legumele, fructele, branzeturile si risti sa te imbolnavesti. Depoziteaza carnea, branzeturile, legumele si fructele separat unele de altele.
Atentie la farfurii si tacamuri
Bucatile de carne cruda au fost puse pe o farfurie? Atunci, inseamna ca au lasat zeama. Nu uita sa speli bine farfuria inainte de a manca din ea. Nu o sterge doar cu prosopul sau servetelul, ci spal-o sub un jet de apa. La fel si tacamurile – cutitele si furculitele cu care ai intors carnea ape gratar se spala bine inainte de a manca cu ele.
Nu cureti gratarul de fiecare data
Daca nu cureti gratarul dupa fiecare folosire, calitatea fripturii pe care o faci va avea de suferit. Reziduurile care se acumuleaza in timp in fisurile minuscule ale vergelelor gratarului pot face carnea sa se lipeasca, iar friptura nu va mai prinde acea crusta gustoasa pe care o savurezi cu atata placere. De aceea, dupa ce ai terminat de preparat friptura, curata gratarul cu un burete de sarma – iar asta cat e cald.
Uite cum te mai poti imbolnavi
Mai exista si alte greseli pe care le faci, uneori chiar fara sa-ti dai seama. Iata ce ar trebui sa eviti pe viitor! In caz contrar, risti sa te faci indigestie, toxiinfectie alimentara sau boli diareice grave.
Nu te speli pe maini;
Nu ai un termometru pentru a verifica temperatura din interiorul lazii frigorifice;
Uiti mancarea si alimentele gatite in soare;
Inainte de a le pune pe gratar, cureti ciupercile si vinetele de coaja. Ciupercile si vinetele nu se curata deoarece aceasta continw cele mai multe elemente nutritive;
Cutitul cu care tai carnurile este folosit fara a fi spalat si la taierea legumelor sau branzeturilor.