4. Fa sport in mod regulat
In afara de o dieta corespunzatoare, exercitiile fizice sunt vitale pentru creierul tau. Activitatea cardiovasculara pompeaza mai mult sange catre creier; irigat optim, acesta functioneaza la capacitate maxima. Irigarea cu sange a creierului aduce nutrienti de baza pentru buna sa functionare, asa cum este glucoza. Iar exercitiile de tip cardio au si alte beneficii: micsoreaza considerabil sansele afectiunilor inimii, asa cum este infarctul.
5. Concentreaza-te pe cele mai fericite momente ale vietii tale
Expertii demonstreaza faptul ca emotiile pozitive au directa legatura cu starea de sanatate a creierului tau, marind capacitatea de procesare a informatiei. Un studiu definitivat in 2007 a evidentiat faptul ca persoanele care traiesc emotii pozitive au cu 60% sanse mai putin de a dezvolta afectiuni ale creierului, decat cei care au un nivel ridicat al stressului. Asadar, daca ai avut o zi trista sau nereusita, pur si simplu apasa „eject” pe dvd-ul mental al creierului tau. Uita de ea complet si activeaza-ti starea de bine invocand o amintire placuta. Socializeaza si zambeste, ca sa anulezi complet starea de nefericire care te incearca. Daca treci printr-o perioada mai trista, totusi, consulta-te cu specialistii: vei fi uimit sa afli ca studii recente releva beneficiile tristetii pentru organism!
6. Gandeste-te exact la ce anume uiti sau care parte nu ti-o mai amintesti
Sa nu uitam, totusi, faptul ca creierul nostru proceseaza o cantitat foarte mare de informatii zilnic. Iar cea mai mare parte dintre ele nici nu merita s-o tinem minte! Creierul selecteaza ce e important si ce nu. Asa ca daca uitam cat a costat kilogramul de pere nu reprezinta nimic ingrijorator.
7. Trage un pui de somn zilnic, chiar daca n-ai decat 6 minute la dispozitie
Nu mai sta pe ganduri: fa-o in timpul pauzei tale de masa. Cercetatorii germani au demonstrat ca si daca motai 6 minute iti imbunatatesti activitata cerebrala. Testand teoria, ei au constatat ca si cei care motaie cca 6 minute au performante egale cu cei care adorm pentru jumatate de ora – o ora.