Daca, din nefericire, v-ati scapat telefonul sau tableta in apa sau a curs un lichid peste ele, aveti sanse sa le salvati. Trebuie insa sa actionati rapid si cu mare atentie.
Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa scoateti telefonul din apa si sa il inchideti din butonul de ON/OFF. Daca nu mai functioneaza butonul, indepartati cat mai repede carcasa si acumulatorul, bineinteles daca exista aceasta posibilitate.
Cu o carpa puternic absorbanta, care nu lasa scame, stergeti carcasa, ecranul si interiorul acestuia. Nu folositi servetele de hartie, pentru ca lasa cocoloase care pot afecta mecanismul electronic.
Dupa ce l-ati sters zguduiti telefonul pentru a putea fi eliminate si ultimele picaturi de apa, iar apoi repetati stergerea.
Apoi scoateti toate elementele posibile ale telefonului sau tabletei si puneti-le intr-o punga de plastic alaturi de cat mai multe pliculete de gel de siliciu (silicagel). Le gasiti in cutiile de pantofi noi. Siliciul este ideal pentru ca absoarbe eficient umezeala.
Trebuie sa inchideti punga ermetic cu o banda de scoci sau legati-o in asa fel incat sa nu intre aer. Lasati componentele in punga timp de 72 de ore.
Dupa aceasta perioada, scoateti telefonul din punga si verificati-l. Daca mai exista urme de umezeala, repetati stergerea si reintroduceti telefonul in punga cu siliciu.
Inainte de a reporni telefonul, stergeti-l cu mare atentie in cautarea oricaror probleme generate de apa.
Metoda nu este sigura 100% insa va ofera o sansa de a va salva gadgetul.
Daca ati varsat suc sau alte lichide cu componente chimice, este posibil sa va fi afectat circuitele telefonulului.
Nu incercati sa desfaceti componentele interne ale telefonului cu ajutorul unor surubelnite etc. Veti pierde garantia.
Daca telefonul continua sa va faca probleme, mergeti cu el la un specialist.