Afaceri Romania



Vremea in Baia Mare
Atractii turistice in zona
   Baia Mare, Maramures


Nunti, restaurante
   Baia Mare, Maramures


toate domeniile in ordine alfabetica | domenii active
Idei, informatii si sfaturi utile

De ce fug clientii de locuintele executate silit

Bancherii au scos la mezat sute de locuinte si sedii de fi rme, dar preturile si procedurile complicate ii fac pe multi sa se lase pagubasi.

Desi de multe ori preturile proprietatilor imobiliare scoase la vanzare in urma procedurilor de executare silita sunt mai mici decat cele cerute de proprietari sau de dezvoltatori, putini cumparatori de buna credinta se incumeta sa se inscrie in cursa. Una dintre problemele pe care le ridica potentialii clienti este daca vechii proprietari au fost deja evacuati sau trebuie sa se ocupe ei de aceasta chestiune.

„Multi clienti renunta sa se mai inscrie la licitatie cand afla ca trebuie sa puna in aplicare un ordin de evacuare, asa ca vin multi care au facut o afacere din aceste tranzactii. Mai dau un var si apoi scot casa la vanzare, la pretul pietei”, ne-a precizat un executor judecatoresc din Iasi.

In plus de la data la care este desemnat castigator al licitatiei si pana la momentul in care ajunge sa se mute in noul apartament cumparatorul are de parcurs un drum lung. Pot aparea prelungiri de termene pana la intrarea in posesia locuintei, astfel incat sa fie solutionate eventuale contestatii.

Mai mult decat atat atunci cand se muta, noul proprietar poate avea surpriza ca prizele si caloriferele au disparut. Nu putine au fost cazurile in care vechii proprietari executati silit de banci si-au varsat supararea pe casa din care au fost scosi afara.

Metoda „iepurelui”

Proprietatea poate fi adjudecata la un pret convenabil, apeland la un „tertip”, dupa cum ne-a explicat un executor. „Se pot inscrie mai multe cunostinte la o licitatie, iar cei care joaca rolul „iepurelui” liciteaza o suma mica, iar cel care vrea de fapt proprietatea ofera cu un euro peste suma ceruta de banca. Intrunindu- se conditiile, licitatia este validata, iar ofertantul devine proprietar”, ne-au sfatuit reprezentantii unui birou de executari silite din Bucuresti.

O alta solutie este ca potentialul cumparator sa astepte ca bunul sa fie scos la licitatie pentru a doua oara, moment in care pretul coboara la 75% din valoarea la care a fost evaluat imobilul. La cea de-a treia licitatie, pretul coboara la 50%.

Numarul executarilor silite ar putea creste, in conditiile in care restantele la credite au crescut in iunie fata de mai 2014, cu 232 de milioane de lei si au ajuns la 33,422 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR, publicate ieri. Restantele persoanelor fizice la banci au crescut pana la 6,989 miliarde de lei, la finalul lui iunie.

Preturi apropiate

In luna august bancile organizeaza sute de licitatii. Preturile, spun executorii, sunt pentru toate buzunarele. Spre exemplu, un apartament cu trei camere situat in zona Drumul Taberei, din Bucuresti, in suprafata de 60 mp, este scos la vanzare contra sumei de 56.400 de euro, acesta fiind primul pret. Cu mai putini bani si fara batai de cap, clientii isi pot cumpara apartamente mai spatioase in aceeasi zona, cum este un imobil cu o suprafata de 71 mp, scos la vanzare direct de proprietar pentru 52.000 de euro. In acelasi cartier, un apartament tot cu trei camere, dar cu o suprafata de 90 mp, situat intr-un bloc nou, costa sub 50.000 de euro.

Procedura de licitatie

Pentru a se putea inscrie intr- o licitatie organizata pentru vanzarea unui imobil sau teren executat silit doritorii trebuie sa contacteze executorul judecatoresc care se ocupa de vanzare. Ulterior, trebuie sa depuna o cautiune, adica o garantie, care se ridica la 10% din valoarea bunului executat silit. Spre exemplu, pentru un apartament scos la vanzare contra sumei de 56.400 de euro, cautiunea este de 5.640 de euro. Banii sunt returnati deponentului dupa licitatie, daca nu castiga.

In cazul in care face cea mai buna oferta, garantia poate constitui avans la plata contravalorii acestuia, stabilita in urma licitatiei. Pentru ca o licitatie sa se poata derula in conditiile legii, trebuie sa se inscrie cel putin doi ofertanti. In caz contrar, licitatia se suspenda, urmand sa fie reluata ulterior, cu acelasi pret de pornire.


Sursa: www.evz.ro


Google
 

Link-uri parteneri

Afisare pe judete