Una dintre cele mai dese intrebari pe care o au utilizatorii de telefoane mobile pe internet este modul de functionare a unei baterii de smartphone, tableta sau laptop Trebuie sa o incarcati la 100%? Trebuie sa o lasati sa se descarce la maximum? O formatati la prima utilizare? Incercam sa raspundem la cateva intrebari de acest tip.
E o baterie litiu-ion, deci nu are o memorie
In timpul telefoanelor feature si a bateriilor mai vechi, exista efectul memoriei. Ce insemna acesta? E un principiu care se aplica bateriilor Nichel-Cadmiu, nu si bateriilor litiu-ion care sunt folosite astazi. Pe vremea bateriilor Ni-Cd, daca incarcati telefonul inainte de a fi descarcat complet bateria isi pierdea capacitatea de a se incarca la maximum data viitoare, pentru ca-si aminteste capacitatea mai mica de incarcare si o priveste ca norma.
Asadar, o baterie Ni-Cd trebuie descarcata la maximum. Pentru bateriile litiu-ion, aceasta nu mai este norma, ci chiar trebuie incarcate inainte de a se descarca in totalitate. De exemplu, Apple recomanda sa incarcati bateria in momentul cand primiti alerta de baterie descarcata (20%). Bateria litiu-ion nu are un efect al memoriei si puteti sa o incarcati de cate ori vreti, la orice capacitate doriti.
Nu lasati bateria sa se descarce complet
Dar, pentru bateriile litiu-ion exista un sfat: nu incarcati bateria la 100%. De asemenea, nu sunt recomandate ciclurile de descarcare completa. Exista o singura exceptie, mentionata intr-un articol Tech Republic – expertii sugereaza ca dupa 30 de incarcari, ar trebui sa permitem bateriilor litiu-ion sa se descarce aproape complet.
Dar, atentie! Nu lasati bateria la 0% . Daca aceste baterii sunt descarcate la sub 2,5 volti pe celula, un circuit din baterie se deschide si aceasta pare a fi moarta. Astfel, se va incarca foarte greu sau incarcatorul nu va functiona. De asemenea, nu incarcati o baterie daca ati stocat-o multa vreme in aceasta stare.
Exceptia de la regula
Producatorii de laptopuri, in principal, recomanda ca o data pe luna sau la un interval regulat sa lasati bateria sa se descarce pana la capat pentru a calibra estimarile de autonomie pe care le ofera sistemul. Astfel, aceasta are doar un sens de calibrare si nu trebuie facut un obicei din asta. Acest lucru poate fi valabil si pentru telefoane, dar intervalele trebuie sa fie rare.
Care sunt problemele unei baterii litiu-ion?
Ce probleme are o baterie litiu-ion? In principal, temperatura. Daca lasati o baterie la caldura, ea se va degrada mai rapid. Daca stocati o baterie (telefon) la 0 grade Celsius timp de un an, va pierde aproximativ 6% din capacitatea ei. La 25 de grade Celsius o baterie pierde 20% din capacitatea sa. Nu va recomandam sa tineti telefonul in frigider, nu. Dar nu il lasati in masina mult timp sau in locuri foarte calde.
Vreau sa-mi pun telefonul deoparte. Ce fac cu bateria?
La un laptop puteti sa o luati si sa o puneti departe, dar daca dintr-un motiv sau altul vreti sa stocati un telefon, exista si aici un sfat.
Daca vreti sa puneti gadgetul deoparte pentru cateva luni, il inchideti si lasati bateria la 50%. Nu stocati niciun gadget descarcat complet pentru ca bateriile litiu-ion devin instabile si se degradeaza foarte mult iar apoi vor putea fi nefunctionale.
Am un laptop. Il tin in priza mereu?
E un lucru care tine mai mult de temperatura laptopului, decat de calitatile bateriei. Dupa cum am mentionat orice baterie litiu-ion e sensibila la temperatura. Asadar, daca vreti sa tineti laptopul in priza mereu, aveti grija ca acesta sa nu se incalzeasca puternic, sa fie ventilat bine si sa nu se supraincalzeasca. Daca laptopul are tendinta de a deveni cald, e bine sa stocati bateria deoparte daca tineti acumulatorul de la priza mereu inauntru. Sfaturile acestea vin de la Battery University.