Pentru a putea calatori in orice stat care face parte din Uniunea Europeana, la iesirea din Romania cetatenii trebuie sa aiba asupra lor pasaportul sau cartea de identitate valabile pana in ziua in care vor sa se intoarca in tara. Anterior, acestea trebuiau sa fie valabile inca sase luni dupa revenirea din calatorie.
Cu o carte de identitate valabila, romanii pot calatori doar in statele membre ale UE, respectiv Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Ungaria. Potrivit Politiei romane de Frontiera, ca cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, romanii beneficiaza de un control minim la trecerea frontierei, control ce consta intr-o verificare rapida si imediata a documentelor de calatorie pentru stabilirea identitatii. Controlul se efectueaza pe culoarul (culoarele) special amenajat - pentru cetateni UE si ai Spatiului Economic European (SEE) - iar, la final, Politia de Frontiera nu aplica, in documentul de calatorie, stampila de intrare/iesire in/din tara. De asemenea, intr-un mod aleatoriu sau in baza unor analize de risc, oamenii legii pot efectua controale mai riguroase sau suplimentare asupra persoanelor si mijloacelor de transport/obiectelor acestora. In cazul in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile de iesire din tara, seful punctului de trecere a frontierei dispune intreruperea calatoriei. Membrii de familie ai cetatenilor romani, care nu sunt cetateni ai UE, pot iesi de pe teritoriul Romaniei in baza unui pasaport valabil si a vizei de intrare, cu exceptia cazurilor in care obligativitatea vizei este desfiintata in conditiile legii. Mai mult in cazul in care un membru de familie nu este cetatean al Uniunii, dar are un document valabil care atesta rezidenta pe teritoriului unui stat membru (in calitate de membru de familie al unui cetatean european), este scutit de obligativitatea obtinerii unei vize.
Conditiile in care minorii pot parasi Romania
Cetatenii romani cu varsta sub 18 ani nu pot calatori in strainatate neinsotiti. Cu toate acestea, ei pot pleca in strainatate daca respecta una dintre conditiile urmatoare: sunt insotiti de ambii parinti; sunt insotiti de un parinte aflat in posesia, dupa caz, a unuia dintre documentele urmatoare:
- declaratia celuilalt parinte, declaratie autentificata de catre notar, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei.
- certificatul de deces al celuilalt parinte
- hotarare judecatoreasca definitiva de incredintare a copilului etc. sunt insotiti de un adult aflat in posesia certificatului personal de cazier judiciar si a declaratiei autentificate din partea ambilor parinti din care sa rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei.
De asemenea, minorul trebuie sa aiba o carte de identitate sau pasaport.
Calatorii au nevoie de asigurare medicala sau de cardul european de sanatate
Pentru a putea calatori in strainatate aveti nevoie si de asigurare medicala sau de cardul european de sanatate, valabile pe toata durata sejurului. Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS) asigura accesul numai la tratamente medicale de urgenta efectuate in sistemul public (de stat) de sanatate din tarile Uniunii Europe si Elvetia. Acest Card se elibereaza de Casa de Asigurari de Sanatate teritoriala. Asigurarea medicala de calatorie este valabila si in afara Uniunii si permite accesul si la serviciile clinicilor si spitalelor private (majoritare in comparatie cu sistemul public). Asigurarea de sanatate pentru calatorii este obligatorie pentru tarile din afara Uniunii Europene cu care Romania nu a semnat un acord bilateral de asistenta medicala reciproca. Aceste asigurari se pot incheia la agentiile de turism sau la societatile de asigurare.