Aura de legenda tesuta, de mai bine de cinci decenii, in jurul anticonceptionalelor orale (numite generic ”pilula”) incepe sa se risipeasca: nu sunt nici atat de sigure, nici atat de inofensive pe cat se credea. Au numeroase efecte secundare, din cauza carora nu reusesc sa protejeze intotdeauna sanatatea si/sau feminitatea. Avem nevoie de o alta metoda de prevenire a sarcinilor nedorite, cum ar fi utilizarea contraceptiei locale. In mod firesc, specialistii opteaza pentru alternativa eficienta si sigura a ”pilulei”: cum ar fi metodele de bariera, precum, prezervativele, diafragmele, calotele (capisoanele) cervicale, si spermicidele.
Ce riscuri implica utilizarea „pilulei”
Administrarea ”pilulei” are multe efecte secundare: sangerare intermenstruala, amenoree (lipsa menstruatiei) postmedicatie, modificari ale secretiei cervicale, infectii vaginale, dureri de cap, secretii la nivelul sanilor, eritem, urticarie, disconfort al corneei (in cazul purtatoarelor de lentile de contact), retentie de lichide si implicit modificari ale greutatii corporale… Plus necazuri in relatia de cuplu: contact sexual dureros orgasm de intensitate redusa (sau ”dat disparut”, pur si simplu), libidou in scadere. Si, ca si cum lista efectelor secundare nu ar fi destul de lunga, cele mai recente studii anunta si o rata semnificativ mai mare de decese prin infarct cardiac si hemoragii cerebrale in randurile femeilor care folosesc contraceptia orala, comparativ cu cele care o evita!
Va propun sa discutam despre beneficiile contraceptiei locale, metoda contraceptiva ale carei beneficii sunt sintetizate mai jos cum ar fi Pharmatex capsule si crema vaginala – anticonceptional local (clorura de benzalconiu), si Contracept M ovule, medicament generic, anticonceptional local (clorura de benzalconiu).
Concret capsulele si crema vaginala cu clorura de benzalconiu, reprezinta in general o metoda eficienta si sigura, daca este folosita corect si constant si in plus sunt compatibile cu toate situatiile in care au contraindicatii atat contraceptia orala, cat si dispozitivele intrauterine: pot avea deplina incredere in ele si femeile trecute de 35 de ani, si cele care au nascut de curand, cele care alapteaza sau sunt in perioada de premenopauza, cele care fumeaza, au hipertensiune arteriala, hepatita sau diabet cancer mamar sau de col uterin. Singura contraindicatie este cea legata de hipersensibilitatea la substanta activa – clorura de benzalconiu.
Inca doua note bune pentru utilizarea contraceptiei locale cu capsulele si crema vaginala:
- Clorura de benzalconiu este un spermicid si un antiseptic totodata. Deci previne sarcinile nedorite si, concomitent s-a dovedit ca distruge in vitro o serie de agenti infectiosi responsabili pentru bolile cu transmitere pe cale sexuala: gonococi, chlamydii, herpes virus tip 2, HIV, Trichomonas vaginalis stafilococul auriu.
- Pot fi utilizate, de asemenea, in cazul in care exista o contraindicatie (temporara sau definitiva) a contraceptiei orale sau a unui dispozitiv uterin, dar si in cazul contraceptiei locale prin obturator vaginal (diafragma) sau sterilet (in special atunci cand se administreaza concomitent unele medicamente, precum antiinflamatoarele nesteroidiene).