Ce sunt acarienii?
Acarienii fac parte din clasa arahnidelor. Sunt organisme mici, microscopice cu cap, toracde si abdomen nediferentiate, cu aparatul bucal adaptat pentru ros intepat sau supt. Acarienii se gasesc in locuinte si se hranesc cu celulele moarte, formand colonii in fibrele textile (asternuturi de pat sesaturi, covoare) in mobila si pe pardoseala. Se dezvolta in medii calduroase si umede. Reproducerea lor este accelerata in lunile octombrie-noiembrie simartie-aprilie.
Mucegaiurile si acarienii provoaca alergii
Inhalarea sporilor de mucegai, precum si expunerea la acarienii ce se gasesc in praful din casa, in saltele, in perne, in cobvoare, in asternuturile de pat sau mobilierul tapitat cresc probabilitatea de aparitie sau de agravare a bolilor alergice. Astfel, daca ai predispozitie alergica, iar in locuinta este praf si umezeala (mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiului si a acarienilor), poti constata ca te confrunti cu simptome specifice rinitei, conjunctivitei sau cu iritatii cutanate. O alta problema este ca, daca dormi intr-o camera neaerisita, din care nu au fost indepartate praful si igrasia, exista un risc major sa dezvolti astm.
Poti suferi si de afectiuni dermatologice
Mai mult decat atat expunerea la acarieni poate duce si la aparitia unor boli de piele precum rozaceea (cuperoza), iar mucegaiurile pot provoca sinuzita fungica. De asemenea, un studiu efectuat la Centrul Medical „Langone” sin New York, SUA, arata ca infestatiile cu acarieni cresc riscul de aparitie a anxietatii si a depresiei. Iar astfel de probleme pot aparea si in urma inhalarii sporilor de mucegai, deoarece acestia elibereaza toxine ce afecteaza sistemul nervos sustin cercetatorii de la Universitatea „Brown” din SUA. Si problemele provocate de acarieni nu se opresc aici: cercetatorii canadieni au descoperit ca acarienii pot transmite microbi rezistenti la antibiotice.
Cum sa eviti imbolnavirile?
- Aeriseste camerele - Aeriseste camerele in fiecare zi timp de 30 de minute, de preferat dimineata si seara, pentru a evita ca praful sa intre in locuinta.
- Spala draperiile – la fiecare sfarsit de saptamana spala draperiile si perdelele din locuinta la cea maimare temperatura pe care o suporta materialele.
- Spala regulat textilele – jucariile din plus paturile, cuverturile si husele se spala o data pe luna, la temperaturi ridicate, dar care sa fie suportate de materialele respective (lana, matase, bumbac etc).
- Depoziteaza hainele in dulapuri – nu lasa hainele la intamplare pe spatarul scaunelor sau aruncate pe pat. Acestea trebuie depozitate in dulapuri care se inchid foarte bine si nu lasa praful sa patrunda in interior.
- Atentie la temperatura si umiditate– in locuinta ta trebuie sa mentii o temperatura constranta, pana in 20 de grade celsius si sa mentii un nivel scazut al umiditatii.
- Sterge praful – praful care se depune pe obiectele de mobilier si ecranul televizorului se setrge in fiecare zi cu o carpa umeda.