Pietele romanesti au fost invadate in ultimii ani de o specie de rosii cu o forma tuguiata. Potrivit incomemagazine.ro, chiar daca aceste tomate sunt gustoase, iar cumparatorii sunt convinsi ca sunt romanesti, ele pot afecta sanatatea celor care le consuma.
Potrivit sursei citate, motul acestui tip de rosie este dat de o malformatie aparuta in urma utilizarii in exces a urmatoarelor substante:
Ethrel – stimulent de coacere (ilegal in Romania)
2.4-D – stimulent si pesticid de tip hormonal
“Stimulentii pentru fructificare, pe baza de 2.4-D, un erbicid care stimuleaza legarea florilor, produc un mucron (tugui) la varful fructului. Exista si un hibrid bulgaresc, prekos care prezinta, prin caracterul sau de hibrid, un mic mucron, de circa 3 mm. Insa, cand 2.4-D este aplicat necorespunzator, acel tugui este mai mare, foarte bine evidentiat avand dimensiunea de 4 mm. – 6 mm. Prin folosirea excesiva a acestui stimulent fructele pot avea aspect de gogosar, iar atunci cand se taie se observa ca pericardul este desprins de partea interioara“, a explicat Marcel Costache, director general la Institutul de Legumicultura si Floricultura Vidra (ILFV).
“Anterior aparitiei normelor europene in domeniul agriculturii, Ethrel-ul era la mare cautare, insa se folosea doar pe culturile de tomate destinate industrializarii. Insa, inventivi cum sunt romanii, cei din solarii au constatat ca, daca aplici Ethrel-ul, poti iesi cu rosiile pe piata cu circa 2 saptamani inainte, cand preturile sunt mult mai bune”, spune reprezentantul ILFV.