De multe ori nu poti rezista promotiilor din magazine si iti incarci cosul cu mancare. Doar ca, atunci cand vine momentul sa faci curatenie in frigider, te trezesti cu o multime de mancare expirata. Ce-ar fi ca, de cum ajungi acasa, sa pui mancarea in congelator! Aproape toate alimentele pot fi congelate. Fructele si legumele foarte bogate in apa, cum ar fi pepenii sau dovelceii se inmoaie dupa ce ii decongelzi. Maioneza se taie, iar alimentele prajite nu mai sunt crocante si isi pierd gustul, dupa ce le tii la congelator. Uite 7 alimente pe care nu credeai ca le poti congela.
1. Usturoiul
Usturoiul se ingalbeneste si paleste inainte sa il folosesti pe tot. Congelat insa, isi pastreaza prospetimea si parfumul. Curata usturoiul, taie-l marunt si pune-l intr-o punga pentru congelator. Cand vrei sa-l folosesti, il poti pune in tigaie direct fara sa il decongelezi.
2. Ouale
Cine ar fi crezut ca poti congela ouale? Este totusi o varianta foarte practica, daca cumperi un carton de oua si folosesti doar cateva, iar restul raman in frigider. Ouale nu se pun intregi in congelator. Sparge-le unul cate cate unul si pune-le apoi in pungi pentru congelator, cate doua sau patru, cate crezi ca vei folosi. Si mai practic este sa pui ouale la congelat in tavita pentru cuburi de gheata. Lasa-le apoi sa se decongeleze in frigider si le poti gati oricum vrei.
3. Bananele
Ai cumparat multe banane si incep sa se inngreasca? Nicio problema! Congelate cu coaja sau fara, pot fi folosite pentru parjituri sau sucuri de fructe. Cand scoti bananele din congelator, le poti zdrobi imediat ca sa faci inghetata, le poti pune intr-un cocktail sau milkshake sau le poti pune cateva secunde la microunde, pentru a le folosi apoi la o prajitura.
4. Chipsurile
Nu te forta sa termini enorma punga de chipsuri pe care ai cumparat-o! Pune punga cu chipsurile care ti-au ramas in congelator. Data viitoare cand iti va fi pofta, trebuie doar sa le scoti din congelator si sa le lasi cateva minute la temperatura camerei.
5. Branza
Nu orice tip de branza se poate congela. Branza telemea, de exemplu, se sfarama dupa ce o decongelezi. Branza de burduf sau cea cu mucegai rezista bine la frigider, chiar si perioade mai lungi de timp. Cel mai bine se pastreaza in congelator branzeturile tari, cum ar fi cascavalul, branza edam, gouda, etc. Acestea se congeleaza in pungi sau invelite in foloie alimentara si se decongeleaza la temperatura camerei.
6. Orezul
Vrei sa ai mereu pregatit ceva in congelator ca sa gatesti rapid? Orezul fiert pe jumatate poate fi congelat pentru a fi terminat ulterior. Cel mai bine poate fi pregatit in acest fel orezul cu un timp de fierbere mare, cum ar fi orezul integral.
7. Vinul
Ai zice ca e o blasfemie sa congelezi vinul, dar nu e chiar asa. Uneori pastrezi jumatate de sticla de vin in frigider spunadu-ti ca il vei folosi la gatit. Iar cand vrei sa dai gust mancarii cu putin vin, descoperi ca s-a otetit. Asa ca, pune vinul in pungi pentru cuburi de gheata si foloseste cate un cub sau doua atunci cand ai nevoie.