Dincolo de cuvintele rostite, o mare parte din mesajul pe care il transmite fiecare dintre noi vine, de fapt din gesturi, din mimica fetei, din tinuta. Cu alte cuvinte, trupul vorbeste pentru noi sau limbajul trupului.
V-ati intrebat vreodata de ce nu suportati pe cineva chiar daca nu cunoasteti persoana in cauza, decat din vedere?! Acesta poate fi un caz tipic de transmitere de mesaje prin limbajul trupului, receptarea lor si analizarea lor. In cazul in care nu suportam o persoana cu care am schimbat doar trei cuvinte in viata, se poate ca ea sa ne fi transmis ceva prin limbajul trupului pe care noi, instinctiv, il consideram „rau”. Situatia este perfect valabila si pentru fiecare dintre noi, ca indivizi in parte.
Pentru unele persoane, a fi placut este foarte important mai ales in anumite medii de munca. Chiar daca functia nu ne impune sa fim placuti de toata lumea, putem lasa, totusi, o impresie mai buna incercand sa ne perfectionam limbajul trupului.
Imita, dar doar un pic – este ca la dans cand partenerul face aceiasi pasi ca tine. Se creeaza o legatura instantanee. In viata de zi cu zi, arta de a imita discret poate insemna enorm. Spre exemplu, daca un om se inclina spre tine pentru a-ti spune ceva, raspunde-i tot prin a te apropia un pic de el, nu ferindu-te ca de un camion, recomanda Patti Wood din Atlanta, expert in limbajul trupului. In opinia ei, cea mai simpla si discreta metoda de a imita este cea care tinteste la pozitia trupului, la pozitia bratelor si a picioarelor.
Nu tine bratele lipite de corp – bratele incrucisate sau pur si simplu pe langa corp, de parca te-ar flanca, inspira reticenta, raceala si nevoia de distantare. Cand stam cu bratele foarte aproape de corp transmitem, practic, o stare negativa. Pentru a preveni acest lucru, este indicat sa permitem bratelor sa se miste in voie, relatax.
Tine capul sus – increderea in sine si buna dispozitie se pot observa din tinuta. Cei care stau cu barbia in piept sunt clasificat drept posomorati, iar cei care merg cu capul sus cu privirea inainte, sunt perceputi ca fiind mai optimisti si mai increzatori. Pana una alta, mai ales cand vine vorba de a cunoaste pe cineva, cum vrei sa pari: posomorat sau increzator?
Fii mai deschis la atingere – cu persoanele cu care iti permiti pentru ca stii ca ai o relatie mai apropiata, nu ezita sa le atingi in momentul in care vorbesti cu ele. Nu trebuie sa stai vesnic cu mana pe umarul celuilalt dar o atingere usoara pe brat creeaza o senzatie de confort si calm. Atentie insa, nu atingeti mainile decat daca interlocutorul va este foarte drag si el stie asta! Mainile sunt de fapt parti foarte intime si emotionale ale corpului, motiv care o atingere pe mana poate fi interpretata gresit.