Afaceri Timisoara



Vremea in Baia Mare
Atractii turistice in zona
   Baia Mare, Maramures


Nunti, restaurante
   Baia Mare, Maramures


toate domeniile in ordine alfabetica | domenii active
Idei, informatii si sfaturi utile

Medicii explica. Ce sa alegi: untul sau margarina?

Razboiul pentru suprematie dintre unt si margarina este unul destul de... alunecos. Parerile sunt impartite. Unii blameaza margarina si se feresc de ea, altii spun ca e chiar mai buna decat untul. Doctorul Ciprian Constantin face putina lumina in acest caz si ne spune la ce putem folosi fiecare produs in parte.

Este momentul sa demontam niste mituri! Credeai ca margarina e „otrava” pentru organismul tau. Ei bine, unii nutritionisti spun ca nu e chiar asa. In ziua de azi, acest produs se prepara dupa alte tehnologii, din ingrediente naturale, si nu e cu nimic mai daunator decat untul, dimpotriva, spune Ciprian Constantin, medic primar Diabet Nutritie si Boli Metabolice din Bucuresti. „Margarina era blamata din perspectiva grasimilor trans pe care le genera in urma procesului de hidrogenare. Insa acest proces nu mai exista in prezent cel putin la companiile mari. Acum, singura problema a margarinei este ca e o sursa de grasimi. Sau pentru unii e un atuu, depinde cum privesc”, explica nutritionistul.

Totusi, exceptii exista. „De fapt nu atat procesul de hidrogenare completa a grasimilor e cel ce determina in trecut aparitia acizilor grasi trans in grasimi, ci un alt procedeu, cel de hidrogenare partiala. Companiile mari nu il folosesc. De aceea, e bine sa cititi eticheta si, daca vedeti ca, printre ingrediente, apar grasimi partial hidrogenate, trebui sa va ganditi ca procedeul a generat grasimi trans periculoase deoarece cresc colesterolul rau si riscul de ateroscleroza. Produsele noastre nu contin astfel de grasimi”, a declarat Cristian Stoian Iozu, tehnolog in industria alimetara, seful departamentului de Cercetare-Dezvoltare din cadrul Unilever. 

De ce sa ne ferim

Margarina contine un amestec de uleiuri saturate si nesaturate, omega 3 si 6, vitamine liposolubile si coloranti. Feriti-va de produsele care au pe eticheta grasimi trans sau grasimi partial hidrogenate!

Untul, pe de alta parte, e produs pe baza de lapte de vaca, sau, mai exact smantana. Si el contine grasimi trans din sursa naturala, pentru ca laptele, smantana, carnea rumegatoarelor are aceste grasimi in proportie de 4%.

Nici grasimile saturate nu sunt de dorit. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ele nu trebuie sa depaseasca 30% din totalul grasimilor consumate. Se gasesc atat in produse de origine animala, cum e untul, cat si in cele vegetale, cum e margarina (provine din uleiul de palmier). Dar haideti sa le luam pe rand si sa vedem ce plusuri si minusuri are fiecare produs in parte.

Margarina

Minusuri 

  • Gustul nu place tuturor.
  • Calitatea difera de la un produs la altul, de aceea trebuie sa citesti eticheta.
  • Unele produse contin grasimi partial hidrogenate.

Plusuri 

  • Se intinde pe paine mai usor decat untul.
  • Margarinele bune nu au grasimi trans untul le poate contine in proportie de pana la 4% din sursa naturala.
  • Poate fi imbogatita cu uleiuri esentiale si cu vitamine.

Untul

Minusuri 

  • Are continut mare de colesterol si grasimi saturate.
  • O lingura de unt contine 1/3 din cantitatea de grasimi saturate recomandata zilnic.
  • Nu contine grasimi omega 3 si 6, asa cum au multe sortimente de margarina.

Plusuri 

  • Are gust bun.
  • Contine vitamina D, care se absoarbe cel mai bine in grasime.
  • Este versatil, se poate folosi la multe preparate.

Cuvinte cheie: untul | margarina |


Google
 

Link-uri parteneri

Afisare pe judete