Afaceri Timisoara



Vremea in Baia Mare
Atractii turistice in zona
   Baia Mare, Maramures


Nunti, restaurante
   Baia Mare, Maramures


toate domeniile in ordine alfabetica | domenii active
Idei, informatii si sfaturi utile

5 reguli pentru a te exprima mai bine in scris

Daca lucrati intr-un birou sau aveti propria afacere, este foarte posibil ca un sfert din timpul petrecut la munca sa il acordati, vreti, nu vreti, scrisului, fie ca este vorba despre e-mailuri, propuneri, rapoarte, articole pe blogul personal sau actualizari pe contul de Facebook sau Twitter.

Daca tot o sa dedicati atat de mult timp comunicarii in scris de ce sa nu o faceti cat se poate de bine? Editia online a revistei americane Time ofera cinci sfaturi despre cum sa fiti eficient dar si surprinzator pentru destinatar, in sensul bun, atunci cand scrieti un text. Si nu, nu este vorba despre gramatica si ortografie.

1. Fiti clar

Inainte de a incepe sa scrieti orice, intrebati-va: De ce scriu? Ce vreau, care este scopul pe care vreau sa il ating in urma acestui text? Fie ca vreti sa lasati un mesaj dragut cuiva intr-o dimineata, sau sa va motivati colegii dezamagiti de rezultatele unui proiect sau doar vreti sa convingeti partenerii sa schimbe data unei sedinte, un text trebuie sa aiba un singur scop si acela sa fie clar. Decideti-va si ramaneti cu acea idee in minte.

2. Fiti concis

Daca va chinuiti prea mult sa explicati ceva, luati o scurta pauza si ganditi-va la persoana careia va adresati si construiti-va in minte o schita clara: motivul pentru care ii scrieti, ce vreti sa stie, ce vreti sa faca. Stabiliti aceste trei lucruri clar in mintea dumneavoastra si nu divagati.

3. Simplificati 

Albert Einstein a spus candva "daca nu poti explica un lucru unui copil de sase ani, atunci nici tu nu il intelegi". Imaginati-va ca textul dumneavostra este destinat unor copii - nerabdatori, distrati, care nu inteleg nimic din jargonul dumneavoastra profesional. Puteti exersa acest lucru purtand conversatii cu copii. Incercati sa explicati unui pusti ce faceti dumneavoastra la munca, pentru inceput. Veti observa, foarte repede, daca discursul dumneavostra le este accesibil.

4. Scrieti cand sunteti relaxati

Ati observat ca daca incercati sa scrieti o prezentare cand sunteti stresati, aproape niciodata nu sunteti multumiti de rezultat? Exista studii care arata ca secretul creativitatii "la comanda" este o stare de relaxare si liniste interioara. Puteti incerca sa ascultati muzica sau sa faceti niste exercitii fizice, orice va ajuta sa declansati eliberarea de dopamina in organism. Veti vedea cum, la un moment dat veti gasi titlul perfect pentru prezentarea care va sta pe cap de mult timp.

5. Impuneti-va o limita de timp

De cele mai multe ori, cu cat zaboviti mai mult asupra unui text cu atat se inrautateste. Cand aveti o prezentare sau un discurs de scris si va simtiti relaxati, prima versiune a textului este de obicei cea mai buna. Daca aveti multe e-mailuri carora trebuie sa le raspundeti, stabiliti un interval clar, de genul trei minute pentru fiecare raspuns pentru a nu ajunge sa analizati acelasi e-mail de prea multe ori si sa le ignorati pe celelalte.


Cuvinte cheie: reguli | facebook | memoria | munca |


Google
 

Link-uri parteneri

Afisare pe judete